Bài tập giới từ lớp 10 có đáp án

Giảm UP TO 40% học phí IELTS tại IELTS Vietop

Giới từ là một trong những chủ điểm ngữ pháp vô cùng quen thuộc trong tiếng Anh. Bên cạnh đó, bạn nên làm nhiều bài tập thực hành để nắm vững kiến thức về giới từ. Bài viết dưới đây, Bhiu.edu.vn sẽ gửi đến bạn tổng hợp bài tập giới từ lớp 10 trong môn tiếng Anh có đáp án chi tiết. Cùng Bhiu theo dõi và luyện tập nhé!

Giới từ là gì?

Giới từ là gì? - Bài tập giới từ lớp 10 có đáp án
Giới từ là gì? – Bài tập giới từ lớp 10 có đáp án

Giới từ (preposition) là những từ chỉ sự liên quan giữa danh từ, đại từ, cụm danh từ với một từ khác trong câu. Theo sau giới từ thường là Noun hoặc Ving. 

Example:

  1. Emily will study in Australia for 6 years.
  1. Veronica tested us on irregular verbs.
  1. Jimmy was angry with Rosie. 

Xem thêm:

Các thì trong tiếng anh lớp 10 cần nhớ
Trọn bộ từ vựng tiếng Anh lớp 10 đầy đủ nhất theo sách mới
Tổng hợp các bài từ vựng tiếng Anh thi vào lớp 10 hiệu quả nhất

Bài tập giới từ lớp 10 có đáp án

Bài tập giới từ lớp 10 có đáp án
Bài tập giới từ lớp 10 có đáp án

Exercise1: Fill in each blank with the correct preposition.

NHẬP MÃ BHIU40 - GIẢM NGAY 40% HỌC PHÍ CHO KHÓA HỌC IELTS TẠI VIETOP
Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng

1. The price of electricity is going up _____ October.

2. We came to visit us _____ my birthday.

3. Did you have a good time _____ Christmas holiday?

4. The children are really excited _____ their winter vacation.

5. We were very disappointed _____ the organization of the flower festival.

6. Sammy missed a lot of lessons. He was ill _____ January to November.

7. Rosie had said goodbye to everybody in the class _____ she left for the hometown.

8. My cat is very fond _____ fish.

9. I waited _____ 11 o’clock and then went home.

10. We can’t remember exactly when the accident happened. We think it was _____ nine and half past nine.

11. Are you acquainted _____ the lady?

12. _____ the children left, the house was very quiet.

13. These photographs were taken _____ a friend of mine.

14. The river Rhine flows _____ the Pacific. 

15. I shall meet you _____ the corner _____ the street.

16. I always come _____ school _____ foot.

17. Danny had learned the whole poem _____ heart.

18. Harry has waited _____ her for a long time.

19. Henry is not very keen _____ watching soccer, but his wife is.

20. Is Wiliiam worried _____ the final examination?

Answer:

1. in2. on3. at4. about5. with
6. from7. before8. of 9. until10. between
11. with12. After13. by14. into15. at/of
16. to/on17. by18. for19. on20. about

Exercise 2: Choose the correct answer.  

1. Susan’s friend paid ………….. the dinner. (on, for, to)

2. I have subscribed …………… five magazines. (to, of, by)

3. The players cooperated ………………. one another. (of, with, to)

4. Anita likes listening ……………… classical music. (to, of, by, in)

5. Henry’s father relies …………… his best friend Mohan. (to, with, on)

6. Bennyl has got himself registered ……………… the computer course. (of, to, for)

7. The six monkeys started …………….. each other. (on, at, over)

8. Presently Kate’s brother is engaged ………………. starting a business. (in, on)

9. We are advised to refrain …………….. smoking. (to, from, by, in)

10. Veron’s father agreed ……………….. my conclusions. (for, with, by)

Answer

1. for2. to3. with4. to5. on
6. to7. at8. in9. from10. with

Exercise 3: Mark the correct answer. 

1. Be careful when your grandmother walk ____________ the street.

A. through

B. above

C. across

D. up

2. Please, go ___________ the stairs carefully.

A. below

B. down

C. through

D. at

3. Put the toys _______ the basket, please.

A. on

B. in

C. up

D. through

4. Jake saw them. They were walking __________ the town.

A. into

B. under

C. towards

D. above

5. The cat is ___________ the bed.

A. through

B. between

C. into

D. under

6. Kristine fell ___________ the bridge but she was OK.

A. over

B. under

C. up

D. off

7. We like skiing ___________ big mountains.

A. up

B. down

C. over

D. across

Answer

1234567
CBBCDDB

Exercise 4: Mark the correct answer. 

1. _____ time _____ time I will examine you on the work you have done.

A. From / to         B. At / to                     C. In / to                      D. With / to

2. The village is inhabited _____ tens of thieves.

A. with                B. to                         C. by                           D. for

3. God has bestowed _____ me many graces.

A. on                   B. for                           C. to                         D. with

4. Make a comment _____ this sentence!

A. to                 B. in                         C. on                           D. about

5. Eric is a very wealthy man; a few hundred pounds is nothing _____ him.

A. for                   B. with                                C. to                 D. about

6. Amanda does not show much affection _____ Jake.

A. with                B. in                         C. for                           D. to

7. The clerk _____ that counter said those purses were _____ sale.

A. in/ for              B. at/ on                       C. at/ in                        D. on/ on

8. Someone broke into the shop and made _____ with several television and videos.

A. of                    B. up                           C. out                          D. off  

9. Old people like to descant _____ past memories.

A. in                 B. with                        C. on                           D. for

10. Finley and Danny should comply _____ the school rules.

A. to                 B. about                       C. with                        D. in

Answer 

1. A 

2. C 

3. A 

4. C 

5. C

6. C 

7. B 

8. B 

9. C 

10. C

Bài viết trên đây là về chủ đề Bài tập giới từ lớp 10 có đáp án. Bhiu hy vọng với những thông tin hữu ích trên đây sẽ giúp bạn học tiếng Anh tốt hơn và đạt kết quả cao! Và đừng quên ghé thăm chuyên mục Grammar để có thêm kiến thức ngữ pháp mỗi ngày nhé!

Viết một bình luận