Bài tập Thì Hiện tại hoàn thành từ cơ bản đến nâng cao (có đáp án)

Thì Hiện tại hoàn thành là một thì phức tạp trong 12 thì của tiếng Anh làm người học dễ bị nhầm lẫn. Bài viết này Bhiu.edu.vn sẽ tổng hợp kiến thức cũng như bài tập Thì Hiện tại hoàn thành giúp bạn nắm vững nền tảng kiến thức cơ bản hơn. 

Bài tập Thì Hiện tại hoàn thành

1. Lý thuyết Thì Hiện tại hoàn thành (Present Perfect)

Trước khi bắt đầu làm bài tập của Thì Hiện tại hoàn thành, bạn cần củng cố lại một số kiến thức cần biết dưới đây.

1.1. Công thức thì hiện tại hoàn thành

  • Thể khẳng định: S + have/ has + VpII
  • Thể phủ định: S + have/ has + not + VpII 
  • Thể nghi vấn:
    • Câu hỏi Yes/ No question: Have/ Has + S + VpII +… ? 

=> Yes, S + have/ has or No, S + haven’t/ hasn’t.

  • Câu hỏi WH – question: WH-word + have/ has + S (+ not) + VpII +…?

=> S + have/ has (+ not) + VpII +…

1.2. Cách sử dụng thì hiện tại hoàn thành

  • Mô tả một hành động hoặc sự việc đã bắt đầu trong quá khứ và sẽ tiếp tục 

VD: I have learnt English for 6 years. (Tôi đã học tiếng Anh được 6 năm)

  • Mô tả một hành động hoặc sự kiện đã xảy ra nhiều lần trong quá khứ. 

VD: I have seen this film 2 three times. (Tôi đã xem phim này 2 lần rồi)

  • Mô tả một kinh nghiệm cho đến nay.

VD: I have never been to Japan. (Tôi chưa từng tới Nhật Bản)

  • Mô tả một hành động vừa xảy ra.

VD: They have just left. (Họ vừa rời đi)

  • Mô tả một hành động trong thời gian không xác định.

VD: Someone has taken my seat. (Ai đó đã chiếm chỗ của tôi)

1.3. Dấu hiệu nhận biết thì hiện tại hoàn thành

Để nhận biết động từ chia ở thì hiện tại hoàn thành, bạn phải chú ý những từ sau trong câu:

  • Before: Trước đây
  • Ever: Đã từng
  • Never: Chưa từng, không bao giờ
  • For + quãng thời gian: Trong khoảng ( VD: for years, for a long time,..)
  • Since + mốc thời gian: Từ khi (Since 1997,…)
  • Yet: Chưa (dùng trong câu phủ định và câu nghi vấn)
  • The first / second time : Lần đầu tiên/ thứ hai..

2. Các bài tập về thì hiện tại hoàn thành

2.1. Bài tập thì hiện tại hoàn thành cơ bản

Bài 1: Chia những động từ trong câu dưới đây ở thì hiện tại hoàn thành 

  1. Max _____ (drive) Lisa to work today.
  2. We _____ (work) all day and night.
  3. They _____ (see) the new bridge.
  4. She ____ (have) breakfast this morning.
  5. Ann and Emma ____ (wash) the car.
  6. Maria ____ (want) to go to London for a long time.
  7. William ____ (give) up smoking.
  8. I ____ (forget) that woman’s name. 
  9. We ____ (lose) their keys.
  10. Mark ____ (be) to England.
  11. They ____ (leave) Paris this month. 
  12. He ____ (bring)  a lot of Italian papers.
  13. He ____ (tell) me about it.
  14. I ____ (get) a long letter from father this week.
  15. He ____ (come), he will speak to you in a minute.
  16. I ____ (be) to Chicago City. 
  17. I think the director ____ (leave) the town.
  18. I ___ (paint) my office. 
  19. I ____ (know) her since she arrived in our city.
  20. I ____ (forget) your name.

Bài 2: Bài tập viết lại câu thì hiện tại hoàn thành dưới dạng câu khẳng định dựa trên những từ gợi ý dưới đây

  1. Emily / visit / her grandparents
  2. Brian / play games / on the computer 
  3. John and Daniel / wash / their car 
  4. James / repair / his bike 
  5. Robert / help / Anne with Math 
  6. Brad and David/ watch / a film 
  7. Rose / talk to / her best friend 
  8. Matthew / draw / a picture 
  9. Smith / read / a computer magazine 
  10. Mary and Henry / be / to a restaurant 

Bài 3: Lựa chọn phương án đúng

1. When ____ to HaNoi?

A. did you move

B. have you moved

C. you moved

D. had you moved

2. I want to meet her again because the last time I (see)________ her was a month ago.

A. seen

B. have seen

C. saw

D. see

3. I (not try)________hot food before. It is quite strange to me.

A. haven’t try

B. haven’t tried

C. don’t try

D. didn’t try

4. Maybe he won’t come this afternoon. How long you (wait)______ for him?

A. have you wait

B. has you waited

C. have you waited

D. did you wait

5. Tom (start) ___________(drive) to work 1 months ago because he (buy) a car.

A. starts – driving – will buy

B. started – driven – buys

C. has started – driving – bought

D. started – to drive – has bought

6. You are the most patient one I (know)___________.

A. have known

B. have know

C. know

D. knew

7. When you (finish) ______the entrance exam?

A. did you finish

B. have you finished

C. did you finishes

D. did you finished

8. I (know)_______her mother since I (be) _______2 years old because she was my neighbor.

A. have known – be

B. have known – was

C. knew – was

D. knew – were

9. I (read) _______his post three times but I still don’t understand what he means.

A. read

B. have read

C. reads

D. did read

10. Emma (marry)_______ John 10 months ago.

A. married

B. marries

C. had married

D. will marry

Bài 4 : Đọc và viết lại câu với từ just, yet and already

1. Brian goes out. Ten minutes later, the phone rings and the caller says ‘Can I speak to Brian”

You say: I’m afraid______ (go out).

2. You are eating in a restaurant. The waiter thinks you have finished and starts to take your plate away.

You say: Wait a minute!______ (not/finish)

3. You are going to a hotel tonight. You phone to reserve a table. Later your friend says, ‘Shall I phone to reserve a table’.

You say: No,______ (do/it).

4. You know that a friend of yours is looking for a place to live. Perhaps she has been successful.

Ask her. You say:______? (find).

5. You are still thinking about where to go for your holiday. A friend asks: “Where are you going for your holiday?”

You say:______ (not/decide).

6. Mark went to the bank, but a few minutes ago he returned.Somebody asks, “Is Mark still at the bank? ‘

You say: No,______(come back).

Xem thêm các bài viết liên quan:

2.2. Bài tập thì hiện tại hoàn thành nâng cao

Bài 1: Chia các động từ sau ở thì hiện tại tiếp diễn hoặc hiện tại hoàn thành sao cho phù hợp

  1. My brother (not/ play_______ any sport since last month.
  2. Some people (attend)………….the meeting right now.
  3. I’d better take a bath. I (not/take)……………………one since Sunday.
  4. I don’t keep in touch with Emily and we (not/call)……………………each other for 4 months. 
  5. Where is your mother? She………………………(have) lunch in the kitchen.
  6. Why are all these people here? What (happen)…………………………..?
  7. I………………….just (realize)…………… that there are only three weeks to the final exam.
  8. He (finish) … the English course this week. 
  9. At present, she (compose)……………………a piece of music.
  10. We (have)……………………dinner in a restaurant right now.

Bài 2: Viết lại những câu dưới đây sao cho nghĩa không đổi

  1. This last time Henry came back to his hometown was 2 years ago.

=> Henry hasn’t………………………………………………………………………………………………

  1. He started working as a teacher 10 months ago.

=> He has…………………………………………………………………………………………………..

  1. It has been 4 years since we first went to Japan.

=> We have………………………………………………………………………………………………….

  1. I last had my hair cut in July.

=> I haven’t………………………………………………………………………………………………….

  1. The last time we met was 3 years ago.

=> We haven’t……………………………………………………………………………………………….

  1. It has been a long time since we last called each other. 

=> We haven’t……………………………………………………………………………………………….

  1. When did you have 10 scores in Physics?

=> How long……………………………………………………………………………………………..?

  1. This is the first time I had such an exciting trip

=>I have never………………………………………………………………………………………………

  1. I haven’t seen Hanna for 10 days.

=> The last………………………………………………………………………………………………….

  1. Today is Sunday. I haven’t taken a bath since Friday.

=> It is…………………………………………………………………………………………………………

Bài 3: Tìm lỗi sai và sửa lỗi trong các câu dưới đây

  1. I haven’t cutted my hair since last July.
  2. He has not working as a teacher for almost 4 years.
  3. The lesson haven’t started yet.
  4. Has the dog eat yet?
  5. I am worried that I hasn’t still finished my homework yet.
  6. I have just decided to start working next month.
  7. She has been at her computer since seven hours.
  8. He hasn’t received any good news since a long time.
  9. 9.My father hasn’t played any sport for last month.
  10. I’d better have a shower. I hasn’t had one since Saturday.

Bài 4: Viết lại các câu sau theo nghĩa tương đương

  1. James moved into this apartment in 2010. (lived)
  2. Emma started to wear glasses when she was four. ( since)
  3. Tom bought this car three weeks ago. (owned)
  4. I haven’t seen him for a week. (The last time)
  5. He started to live in HaiPhong two years ago. (for)
  6. I have never eaten this kind of food before. (This is)
  7. I have never seen such a beautiful girl before. (She is)
  8. This is the best novel I have ever read. (before)
  9. I last had my hair cut in September. (I haven’t)
  10. The last time we went together was 6 months ago. (We haven’t)
  11. The last time I went to Los Angles was three years ago. (It is / has been)

3. Đáp án các bài tập thì hiện tại hoàn thành

3.1. Bài tập cơ bản

Bài 1 

  1. has driven
  2. have worked
  3. have seen
  4. has had
  5. have washed
  6. has wanted
  7. has given
  8. have forgotten
  9. have lost
  10. has been
  11. have left
  12. has bring
  13. has told
  14. have got
  15. has come
  16. have been
  17. has left
  18. have painted
  19. have known
  20. have forgot

Bài 2

  1. Emily has visited her grandma.
  2. Brian has played on the computer.
  3. John and Daniel have washed their car.
  4. James has repaired his bike.
  5. Robert has helped Anne with Math.
  6. Brad and David have watched a film.
  7. Rose has talked to her best friend.
  8. Matthew has drawn a picture.
  9. Smith has read a computer magazine.
  10. Mary and Henry have been to a restaurant.

Bài 3

  1. A
  2. C
  3. B
  4. C
  5. D
  6. A
  7. A
  8. B
  9. B
  10. A

Bài 4

  1. he’s just gone out
  2. I haven’t finished yet
  3. I’ve already done it
  4. Have you found a place to live yet?
  5. I haven’t dicided yet
  6. he’s just come back 

3.2. Bài tập nâng cao

Bài 1

  1. hasn’t played
  2. are attending
  3. haven’t had
  4. haven’t seen
  5. is having
  6. is happening
  7. have just realized
  8. has finished
  9. is composing
  10. are having

Bài 2

  1. Henry hasn’t come back home for 2 years.
  2. He has worked as a teacher for 10 months.
  3. We have not gone to Japan for 4 years.
  4. I haven’t had my hair cut since July.
  5. We haven’t met for 2 years.
  6. We haven’t called each other for a long time.
  7. How long have you had 10 scores in Physics?
  8. I have never had such an exciting trip
  9. The last time I saw Hanna was 10 days ago.
  10. It is two days since I last took a bath.

Bài 3

1 – studied2 – have studied3 – watched4 – watched5 – travelled
6 – travelled7 – have read8 – read9 – had10 – have had

Bài 4

  1. James has lived in this apartment since 2010.
  2. Emma has worn glasses since she was four.
  3. Tom has owned this car for three weeks.
  4. The last time I saw him was a week ago.
  5. She has lived/ has been living in Hai Phong for two years.
  6. This is the first time I have eaten this kind of food.
  7. She is the most beautiful girl I have ever seen.
  8. I have never read such a good novel before.
  9. I haven’t had my hair cut since September.
  10. We haven’t gone together for 6 months.
  11. It is/ has been 3 years since I last went to Los Angles.

Bài viết này Bhiu đã tổng hợp các bài tập Thì Hiện tại hoàn thành từ cơ bản đến nâng cao trong tiếng Anh. Hy vọng bài viết sẽ giúp bạn nắm chắc kiến thức của thì hiện tại hoàn thành. Bạn hãy ghé thăm  Học ngữ pháp tiếng Anh  để có thêm kiến thức mỗi ngày .

Viết một bình luận